Wallenbergare
Wallenbergare är en del av svensk husmanskost som varje svensk bör vara mycket stolt över. Det är nämligen en rätt som är mycket svår att överträffa både när det gäller kombination av smaker och förfinad beredning. Har du aldrig provat att laga den rätt? Nåväl, vi bjuder på en gratis grundkurs här.
- Ett halvkilo kalvfärs.
- Tre äggulor.
- Tre dl vispgrädde.
- En till två dl vispgrädde.
- Ett halvt hg smör.
- Vitpeppar, svartpeppar och salt.
Blanda samtliga ingredienser i en bunke. De ska vara kalla, gärna direkt från kylskåpet. Knåda eller blanda med rena händer ihop allt. Resultatet ska, efter ca tio minuter, vara en ganska lös deg (men inte en smet). Om du har lyckats med de torra ingredienserna visar sig nu när du ska forma ca åtta stycken pannbiffar. De ska hålla formen och ligga still i en stekpanna.
I pannan steker du dem sedan försiktigt i två till tre minuter på varje sida innan du lägger dem på en plåt. Plåten med biffarna ska sedan in i ugnen på ca 100 grader. Där ske de grillas ytterligare ca en halvtimme tills innertemperaturen är kring 65 grader.
Servera dina wallenbergare med potatismos och kokta gröna ärtor samt din favoritsås. Biffarna ska gärna vara rosa i mitten vid servering.