Vad finns i ströbröd?
Ströbröd av någon sort står säkert hemma i ditt skafferi. Dessa små brödsmulor är nämligen väldigt användbara i köket. De kan till exempel se till att kakan inte fastnar i kakformen, men kan också ge exempelvis fisk en härlig och knaprig yta. Det är dock viktigt att välja ett bra ströbröd som innehåller fina råvaror. I den här texten ska vi reda ut vad ströbröd egentligen innehåller och vilka fabrikat som är bra. Vi ska helt enkelt svara på frågan: vad finns i Ströbröd?
Välj ett bra ströbröd
När man handlar är det lätt att titta på prislappen och välja det billigaste alternativet. Det kan emellertid även vara bra att kika lite på innehållsförteckningen, för vad finns i ströbröd egentligen?, det är en fråga man bör ställa sig. Just ströbröd kan nämligen innehålla allt möjligt. Alla ströbröd består förvisso av brödsmulor, men det är viktigt att veta vilken typ av brödsmulor som finns i ditt ströbröd. Väljer du exempelvis ströbröd från Wasa får du ett ströbröd som bara har naturliga ingredienser. Deras ströbröd består nämligen av smulor från nygräddat knäckebröd. Ingredienserna i knäckebrödet är bland annat vetemjöl och fullkornsrågmjöl. Du hittar även rapsolja i ströbrödet. Det gör att du slipper äta palmolja som är en riktig miljöbov.
Därför blir maten godare med ett bra ströbröd
När man lägger ned tid på att baka eller laga något riktigt gott är det tråkigt om maten får en konstig bismak. Det kan den tyvärr få om man väljer att använda sig av ett dåligt ströbröd. Många ströbröd innehåller fetter som inte smakar så bra. Du bör därför alltid fråga dig: vad finns i ströbröd? Det är bra att välja ett ströbröd som har en god smak och innehåller bra råvaror när du ska tillreda något, exempelvis ströbröd från Wasa som endast innehåller smulor av nybakat knäckebröd. Knäckebrödet har också en god och nötig smak. En del ströbröd kan tyvärr vara i det sötaste laget och passar därför bäst till bakning och inte till matlagning.
Så här kan du använda ströbröd
Många begränsar användningen av ströbröd till att bröa bakformen. Det är synd eftersom det kan användas på många fler sätt än så. I dubbelpaneringar ger till exempel ströbröd en god och knaprig yta på allt från kött och fisk till grönsaker. Du kan också prova att panera en bit tofu för att att få en ny smakupplevelse.
Det går också att göra en god dessert med ströbröd. Smält smör i en stekpanna och lägg i ströbröd och socker. Låt blandningen bli karamelliserad och strö över kanel på slutet. Varva sedan ströbrödet med bär- eller fruktkompott i ett serveringsglas och toppa med vispgrädde.
Ströbrödet fungerar också bra att strö över gratänger som ugnsgräddas för att ge dem en knaprig yta.
Förvara ditt ströbröd rätt
För att ditt ströbröd ska hålla sig fräscht länge är det viktigt att förvara det rätt. Satsa på en torr och något sval miljö, till exempel ett skafferi. Ströbrödet ska absolut inte stå i en fuktig miljö, exempelvis i kylskåp, eftersom det då klumpar sig och blir oaptitligt.